Rabu, 28 Desember 2011

12 Sifat Calon Suami Yang Soleh

 Lelaki yang baik dan beragama itu mempunyai sifatnya yang tersendiri.Wahai Uhty Fillah carilah lelaki yang mempunyai sifat-sifat seperti ini. Senang bila mendapatkaNya selalu terukir Senyuman. Dan Jika anda seorang lelaki, jadilah seorang lelaki yang mempunyai sifat-sifat ini.  
1.      Kuat amalan agamanya, Menjaga shalat fardhu, kerap berjemaah dan shalat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan.
2.      Akhlaknya baik, Dia seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Bertutur kata Degan sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia.
3.       Tegas mempertahankan maruahnya. Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan Martabat dan PribadiNya.
4.      Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan.
5.      Tidak boros, tetapi tidak juga pelit, tahu membelanjakan uang dengan bijaksana.
6.      Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap-cakap.

7.      Pergaulan yang terbatas, bukan berarti Kuper tetapi tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian.
8.      Mempunyai rekan pergaulan yang baik. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama.
9.       Bertanggung jawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapaknya.
10.  Wajah yang tenang, tidak kira semasa berbicara atau membuat Pekerjaan atau masa kecemasan.
11.   Jika berhadapan dengan masalah, janganlah mudah melatah dan cepat marah kerana syaitan tidak suka manusia dengan kesabarannya. Maka cobalah untuk bersabar dan terus bersabar, INSYAALLAH akan diberi ketenangan.
12.  Selalu mencoba untuk mendengar alasan dan teguran, mana tahu di sebaliknya itu terdapat kebenaran dan sebagai panduan diri untuk membaiki diri menjadi lebih baik. 
Tiada nasihat Dan Pesan lain yang mampu diberikan kepada Uhty fillah selain daripada sabda Rasulullah Walaupun hadist ini ditujukan kepada Para Ikhwan tetapi percayalah,hadist ini juga berguna Untuk Para Uhty Fillah. 
“Rasulullah bersabda yang mafhumnya, kawinlah seseorang disebabkan keturunan,wajah,harta dan agamanya,yang paling baik ialah AGAMAnya.” 
Hanya orang Yg Beragama saja paham hak-hak Seorang Ahwat maka Pilihlah yang berAGAMA dan pilihlah yang MENERIMA anda seadanya,bukan kerana keturunan anda,bukan kerana harta anda,bukan kerana wajah anda,tapi KERANA ANDA ADALAH Diri sendiri Sebagai Seorang Hamba Allah.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar